top of page
2022JdV-Syrene-18-min_edited.jpg

Maak kennis met Syrène

Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich vernoemd hebben naar de Sirenen uit Homerus’ Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verlokken. Syrène wil de toehoorder uitnodigen met haar muziek en de klassieke saxofoon laten klinken bij een uiteenlopend publiek. Het is hun energie, kwaliteit en sterke communicatie op het podium, dat hen geliefd maakt bij de luisteraar.

 

Syrène heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen. Het motto van Syrène is ‘friszoet & stevig’, een korte uitdrukking om hun talenten te formuleren: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd.

 

De Syrènes hebben gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht, en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd aan de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). Naast de verrijking voor hun uitvoeringspraktijk komt Syrène hierdoor in aanraking met een schat aan repertoire. Een ware ontdekking zijn de strijkkwartetten van Joseph Haydn, uitgevoerd door vier saxofoons. “Dit is al vaker gedaan, maar nog nooit zoals Syrène,” aldus Hans van den Boom – Radio 4.

 

Het Syrène Saxofoonkwartet heeft twee succesvolle albums uitgebracht: Friszoet & Stevig - Fresh, Sweet & Sturdy (2017) en Water Works (2019).

 

Syrène beschouwt het saxofoonkwartet als een onmisbare bezetting binnen de klassieke muziek, vergelijkbaar met het strijkkwartet. Bovendien betreft het hier een jong instrument waarvoor het repertoire (zeker vergeleken met dat van strijkkwartetten) beperkt is. Daarom ziet ze het als haar eervolle taak om nieuwe muziek op de markt te brengen. Syrène heeft dan ook al veel opdrachten verstrekt en hierop zijn verschillende componisten met Syrène in zee gegaan.

Ontmoet ons kwartet

bottom of page