top of page
stacked-waves-haikei (3).png

Femke IJlstra

Sopraansaxofoon

Succesvolle musicus met een veelzijdige smaak en interesse in verschillende muziekstijlen.

Over Femke

Femke IJlstra is een van de succesvolste musici van haar generatie.
Ze gaf concerten over de hele wereld; van Beijing tot New York en van Toronto tot Jakarta.
Verder heeft ze vier CD's mogen opnemen, die zeer goed werden ontvangen door publiek en pers. Ze tourde door Japan, Canada, Verenigde Staten en Europa.

IJlstra, -in 2009 cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam- volgde naast lessen van haar docent Arno Bornkamp ook lessen bij Claude Delangle, Marc-Marie Londeix en Walter van Hauwe.

Sindsdien speelt ze veelvuldig in orkesten met wereldfaam en onder wereld-beroemde dirigenten, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Budapest Festival en het Radio Filharmonisch Orkest.
Femke soleerde meerdere malen met orkesten in binnen en buitenland, waaronder Orchestre Symphonique l' Opera de Toulon, en Het Noord Nederlands Orkest.

Femke is een van de jongste hoofdvakdocenten saxofoon in Europa. Ze is kreeg deze positie toegewezen in haar 29e levensjaar. Ze geeft momenteel nog steeds les aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en Codarts Rotterdam.

Als musicus profileert ze zich als iemand met een veelzijdige smaak, met interesse voor verschillende muziekstijlen en andere kunst disciplines.
Ze maakte een boek samen met dichter Tsead Bruinja en kunstenares Mirka Farabegoli genaamd Stofzuigerzangers met daarin muziek speciaal voor Femke gecomponeerd.

Kamermuziek is een grote liefde van Femke, ze is de grondlegger van het Syrène Saxofoonkwartet en speelde sopraansaxofoon in het vermaarde Aurelia Saxofoonkwartet.
Sinds een aantal jaar speelt Femke veel samen met haar pianiste Celia Garcia -Garcia, waarmee ze recitals geeft in binnen- en buitenland. Het trio Jeux d' anches met klarinettist Fie Schouten en accordeonist Marko Kassl is altijd op zoek naar muziek voor deze ongebruikelijke combinatie. Femke is artistiek leider van het Emmy Verhey Festival in Zaltbommel.

“Kwartetspelen ligt dicht bij mij hart. De kracht, energie en tegelijkertijd de gevoeligheid die we gebruiken om onze muziek te laten spreken voel ik als een groot voorrecht.”

bottom of page